top of page
  • Writer's picturePia Kokko

Miksi ahdistus ei häviä, vaikka syön ahdistuslääkettä tai käyn terapiassa?

Elämää verrataan usein matkantekoon, jossa tavoitteellista työskentelyä asioiden eteen kuvataan määränpäästä toiseen etenemiseksi. Ahdistuksen kanssa eläminen, tai oikeammin ahdistuksen kanssa työskentely, ahdistuksesta eroon pyrkiminen voisi puolestaan olla kuin maaperän tutkimista, kartan tekoa määränpäätä varten. Määränpäänä olkoon ahdistukseton olo, elämä joka ahdistaa vähemmän. Matkaajaa kohteeseen houkuttelevat lisääntyneet voimavarat, kyky elää ahdistuksen kanssa niin, että huoliajatukset eivät enää vie energiaa ja toimintakykyä.

Se on selvää, että monenlaista matkailijaa ja matkallelähtöä löytyy, myös nykyään niin suosituilla mielenterveyden ryhmämatkoilla. Toiset tyytyvät katselemaan kuvia lomakohteista, toivoen joskus pääsevänsä nauttimaan ihanasta olostaan perillä. Toiset lykkäävät koko matka-ajatuksen taka-alalle. Tähän tarkoitukseen on saatavilla myös ahdistuslääkkeitä. Joskus ne ovat tarpeellisia, jotta pakottavaa matkakuumetta voidaan lykätä, kunnes matkailija on tarpeeksi hyvässä kunnossa jaksaakseen reissun. Ahdistuslääkkeiden käyttö ei kuitenkaan hävitä sisäistä unelmaasi joskus kohteeseen pääsemisestä!


Niillä, ketkä ovat jo matkaidealleen antautuneet, on usein apua matkavalmisteluissa. Terapiassa puolestaan tutkitaan maastoa, erilaisia reittivaihtoehtoja, erilaisia keinoja, joilla tavoitteeseen voidaan päästä. Näistä vaihtoehdoista keskustellaan ja niitä laajennetaan terapeutin näkökulmaa suuntaavien kysymysten kautta. Terapian aikana syntyy eräänlainen kartta, jonka avulla tavoite on saavutettavissa.


Kartan tekeminen itsessään ei vie kuitenkaan perille. Matkalle täytyy myös lähteä.


Varsinaisella matkalla kohti määränpäätäsi tekemäsi kartta joutuu testiin, sen oikeellisuutta testataan. Kulkiessasi kohti tavoitettasi eteesi saattaa tulla yllätyksiä joista et tiennyt, joita et osannut odottaa tai olosuhteet matkalla ovat muuttuneet. Niihin reagointi on tärkeää, vaikka ne eivät etukäteen olleetkaan ennustettavissa. Teet omat päätöksesi siitä, miten pääset tilanteestasi eteenpäin - kenties terapeutin tukemana. Tutkimusmatkailijana, aiemmin kulkemattomien, henkilökohtaisten maastojesi avaajana nämä vaiheet toistuvat matkallasi.


Eräänä päivänä huomaat, että olet kulkenut koko matkan määränpäähäsi. Matka saattoi olla pidempi tai lyhyempi kuin satelliittikuvista tutkimalla olit arvellut. Olet nähnyt matkalla kaikenlaista, kokenut, oppinut ja muuttunut ihmisenä. Olet päässyt perille.


Olet itse, päättäväisesti päivästä toiseen ottanut pieniä askeleita kohti parempaa, kohti toivomaasi määränpäätä!


Matkalle lähtöön, samoin kuin ahdistuksesta, masennuksesta tai muusta mielenterveyden haasteesta toipumiseen tarvitaan omaa aktiivisuutta. Ei riitä, että varaat matkan tai luet matkaoppaita. Matkakuumetta ahdistuslääkkeillä hoitaessasi et ikinä lähde varsinaiselle matkalle. Sinun täytyy valita määränpääsi, tehdä reissusuunnitelma, pakata laukkusi, tuoda itsesi lentokentälle, kulkea erilaisten vaiheiden lävitse.


Määränpäähän voit päästä nopeasti lentämällä tai pidemmän taipaleen kautta hitaammilla kulkuneuvoilla kulkien. Molemmista syntyy erilainen matkustuskokemus, jolla on myös vaikutuksensa sinuun. On selvää, että jos kävelet Helsingistä Vaasaan, olet joutunut kohtaamaan itsesi monta kertaa enemmän, kuin jos lennät matkan tai istut neljä tuntia junassa keskittyen kaikkeen muuhun kuin aktiiviseen matkantekoon.


Mielenterveyden haasteista toipuminen vähän sama asia. Voit itse valita miten matkasi teet, vai tyydytkö haaveilemaan omasta matkastasi muiden matkavideoita katsellen.

Haluatko oikeasti matkalle, joka saattaa muuttaa sinut ja käsityksesi elämästä? Tuletko vastaanotolle kertoilemaan kuulumisia vai oletko oikeasti valmis kohtaamaan itsesi, merkitsemään karttaasi näkyville piilossa pitämäsi asiat ja tekemään työtä kohti omia tavoitteitasi? Sinulla on mahdollisuus valita milloin ja millaisen muutoksen haluat aloittaa. Kerro, kun olet valmis lähtöön! Elokuun ajan pääset matkalle kanssani vielä edullisemmin hinnoin. Syyskuussa kohtuullistan hinnoitteluani omaa työpanostani vastaavaksi. Varaa tästä 20min ilmainen kokeilukertasi! Myös etänä!

275 views

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page